MENÜ
Ankara
Ticari Hayat
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bayram baharatçıların yüzünü güldürecek
Özel Haber
10 Ağustos 2019 Cumartesi 07:30

Bayram baharatçıların yüzünü güldürecek

Kurban Bayramı geleneklerinden sucuk yapımı, kentteki baharatçıların da yüzünü güldürüyor. Ulus Baharatçılar Çarşı’sında uzun yıllardır esnaf olan Fatih Kaya, Kurban Bayramı öncesi yaşanan rağbetten memnun.

ESRA SARI 

Ankara’nın en eski çarşılarından biri olan Ulus Baharatçılar Çarşısı, tarihi boyunca her derde deva olan kurutulmuş bitkilerin, çeşit çeşit otların ve yüzlerce tür baharatın yer aldığı bir pazar yeri… 

Baharatçılarıyla meşhur çarşı; doğal ilaçları, çiçek tohumlarını, nadir bulunan bitkileri ve yüzlerce baharatı Ankaralılarla buluşturuyor.   

Kurban Bayram’ı sebebiyle vatandaş, baharatçıların yolunu tuttu

Bu sene de Kurban Bayram’ında Ankaralıların tercihi Ulus Baharatçılar Çarşısı oldu. Kurban Bayramı geleneklerinden biri olan sucuk yapımı ve köfte için gerekli olan malzemeleri Ankaralılar, baharatçılardan temin etti. Bu durum baharatçıların da yüzünü güldürdü. Kurban Bayramı öncesi yaşanan rağbetten memnun Baharatçılar Çarşısı esnafı. 

Baharatçıları telaş sardı

Bu sebeple de Kurban Bayram’ı öncesi baharatçıları bir telaş sardı. Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak Ulus Baharatçılar Çarşısını ziyaret ettik. 

Her derde deva olan bitkileri ve yüzlerce baharatı Ankaralılarla buluşturan Fatih Kaya ile Kurban Bayramı öncesi baharat satışları hakkında sohbet ettik. Sorularımızı cevaplayan Kaya, “Kurban Bayramı’ndan sonra baharat satışları daha çok artar çünkü vatandaş keseceği koyun, inek, danadan ne kadar et çıkacağını tahmin edemiyor. Ete göre baharat alınır” dedi. 

Ulus Baharatçılar Çarşısı içerisinde yer alan ‘Meşhur Baharat’ işletmecilerinden Fatih Kaya, Baharatçılar Çarşısında uzun yıllardır var olduklarını aktardı.

Kurban Bayramı geleneklerinden biri hâline sucuk ve köfte yapımı için Başkentliler, baharatçıların yolunu tuttu.  Baharatçılar Çarşısı içerisinde 15 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Kaya, dükkanda tohum, çiçek ve son zamanda baharat alanına yoğunlaştığını belirtti. 

Kurban Bayram’ı öncesi ve sonrası günler yoğunluk yaşanır 

Çarşının son günlerde yoğun olduğunu söyleyen Kaya, Kurban Bayramı’ndan 5 gün önce yoğunluğun başladığını ifade ederek, “Bayram gelmeden 5 gün önce işler başlar, bayramdan sonraki 5. gün de sakinleşir, normal işimize devam ederiz. Kurban Bayramı’ndan sonra baharat satışları daha çok artar çünkü vatandaş keseceği koyun, inek, danadan ne kadar et çıkacağını tahmin edemiyor. Ete göre baharat alınır.”

Piyasa genel olarak durgun

Son yıllarda ekonomik krizin tüm sektörleri etkilediği gibi baharatçıları da etkilediğini söyleyen Kaya, piyasanın genel olarak durgun olduğunu dile getirdi. Kaya, ekonomik krizin Baharatçılar Çarşısında yaşandığı söyleyerek, doğal bitkilerin ve baharatların fiyatlarının geçen seneki fiyatlarla aynı olduğuna da vurgu yaptı.   

Kaya, “Bütün esnafın sıkıntısı var. İşler durgun. Toptancıdan aldığımız ürünleri her zaman aynı fiyata alamıyoruz. Her gittiğimizde fiyat artıyor. Zam geliyor. 

Masrafımız çok. Dolayısıyla kar marjımız son yıllarda çok düştü. Ekmeğimizi kazanıyoruz tabi ama genel olarak memnun değiliz. İşler genel olarak durgun” dedi. 

Vatandaş gram ile baharat alıyor 

Kaya, Ulus’un Ankara’nın en eski ticaret merkezlerinden biri olduğunu hatırlatarak, vatandaşların bu yüzden Ulus’u tercih ettiğini dile getirdi. Kaya ayrıca, vatandaşların alım gücünün düştüğüne dikkati çekti. ‘Vatandaş baharat alıyor ama baharatı gramla alıyor’ diyen Kaya, “Vatandaş eskiden 1 kilo pul biber alacaksa şimdi yarım kilo pul biber alabiliyor.  Alım gücü düştü” diye konuştu.

Sucuk ve mangal harcı en çok talep gören baharat

Kurban Bayramı’nda en çok kimyon, karabiber ve pul biberin tercih edildiğini belirten Kaya, “Bu sene vatandaş özellikle sucuk baharatını ve mangal harcını aldı. İnsanlar kurban etlerinden sucuk yapmayı tercih ediyor. 

Baharat eti lezzetlendirdiğini için baharatçılara birçok vatandaşın yolu düşüyor. Biz de fiyatlar uygun. Herkesin bütçesine uygun baharat var. Zaten vatandaş gram ile alışveriş yapıyor” şeklinde konuştu. 

Kaya ayrıca, fide tohum satışından bu sene memnun olduğunu dile getirdi. Vatandaşların evlerinde kendi sebze- meyvelerini dikmeye yöneldiklerini söyleyen Kaya, bu durumun onları memnun ettiğini kaydetti. 

Etin sindirimine yardımcı olmak için bitki çayı tercih edilebilir 

Kaya ayrıca, etin sindirimine yardımcı olmak için vatandaşlara, bitki çayı tavsiye etti. Kaya, “Açlık otu çayı, sinameki çayı tercih edilebilir. Metabolizma hızını artıracak çay tercih edilmeli. Çay demlemesi de çok kolay. Sıcak suyun içerisine birkaç dal bitkiyi attıktan sonra 10 dakika sonra tüketilebilir” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Baharatların fiyatları ise şöyle;  sucuk baharatının kilosu 30- 40 TL arasında değişim gösteriyor. Kimyonun kilosu ise 40 TL,  bağırsağın metresi 2 TL. 

Pul biberin kilosu ise 30- 40 TL arasında değişim gösteriyor.   1 kilogram ete 70 gram baharat konuluyor.    Etin yanına yakışan diğer bir besin ise sarımsak. Sarımsağın kilosu ise 30 TL. 

Peki, baharatın faydaları neler? 

Metabolizmayı hızlandırır. Sindirim sistemini düzenler. İştah kesici özelliği vardır. Kilo kontrolünde kullanılır. Kan yağlarını azaltır. Tatlı isteğini azaltır. Kalori yoktur. Rahatlıkla tüketilebilir. Kalp sağlığına olumlu etkileri vardır. Gaz ve hazımsızlık şikâyetlerini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ülkemizde en sık kullanılan baharat çeşitleri ve faydaları ise şunlardır;

Kırmızı Biber: Kırmızı biber metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Boşaltım sistemine de olumlu etkileri olan kırmızı biber, lezzetiyle de en sık tercih edilen baharat çeşitlerindendir.

Karabiber: Yine ülkemizde sık kullanılan baharatlardan birisidir. Karabiberin, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırdığı söyleniyor.

Çorbalarda kullanıldığında hem lezzetli hem de faydalı olabiliyor. Boğazı yumuşatma özelliği vardır. Çay içerisinde de kullanılanları bulunmaktadır.Kekik: Özellikle et yemeklerinde kullanılır. Lezzete lezzet katar. Hazımsızlığı önler. Mideyi rahatlatır, gaz oluşumunu önler. Kolesterolü düzenleme özelliği de bulunmaktadır.

Kimyon: Kimyon özellikle emziren anneler üzerinde olumlu etkiler bırakır. Bebeğin gazını aldığı yönünde bilgiler bulunmaktadır.

Nane: Hazımsızlığı gidermekte, mide bulantısını azaltmakta yardımcı olur. Stres önleyici özelliğinin yanı sıra rahatlatma özelliği de bulunmaktadır. Naneyi yemeklerde lezzet arttırmak için kullanabilir ya da kış aylarında çay olarak da tüketebilirsiniz. Boğaz ağrılarına iyi geldiği söylenmektedir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2019 Ticari Hayat