MENÜ
Ankara
Ticari Hayat
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kurban Bayramı’nda satışlar yarı yarıya düşer
Özel Haber
9 Ağustos 2019 Cuma 07:10

Kurban Bayramı’nda satışlar yarı yarıya düşer

Bayramların vazgeçilmezinin lokum, şeker ve çikolata olduğunu söyleyen satıcı, “Vatandaş güvendiği noktadan alışveriş yapsın. Tabii Ramazan Bayramı’na göre satışlarımız farklılık gösteriyor. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’na benzemez. Satışlar yarı yarıya düşer” dedi.

ESRA SARI 

Bayram öncesi şeker alışverişine çıkanların ilk adresi yine Ulus oldu. Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak Ulus Sebze Hali’nde şeker, lokum ve tatlı fiyatlarının araştırmasını yaptık. İşte o araştırmamızın devamı; 

Bayramlarda çoğu kişi şehir dışına çıkmayı tercih ediyor 

Bayramlarda vatandaşın şeker- lokum almayı tercih ettiğinden söz eden satıcı, şunları söyledi : “Vatandaş güvendiği noktadan alışveriş yapsın. Tabii Ramazan Bayramı’na göre satışlarımız farklılık gösteriyor. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’na benzemez. Satışlar yarı yarıya düşer. Ankara’nın nüfusu memur ve öğrenciden oluşuyor… Bayramda öğrenciler evlerine memurlarda tatil yapmaya gidiyorlar.  Ayrıca, Kurban Bayramı’nın son birkaç yıldır yaz dönemine denk gelmesiyle Ankara halkının büyük bir bölümü tatil için şehir dışına gidiyor. Bu nedenle de satışlar düşük. Ancak, burada kalanlar bayramlarda eşine, dostuna ikram etmek, çocukları sevindirmek için şeker, çikolata ya da lokum almayı tercih ederler.”

Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak gerçekleştirdiğimiz röportajın ardından, hem uzmanlar tarafından önerilen hem de eskilerin vazgeçilmezi olan lokum hakkında kısa bir araştırma yaparak, lokumun tarihi ve özellikleri hakkında kısa bir derleme yaptık.

Türk Lokumunun Tarihçesi

Osmanlı Devleti döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumu yüzlerce yıllık bir maziye sahiptir. MÖ 226 – 652 yılları arasında Pers İmparatorluğu’nda hüküm süren Sassanlılar tarafından sık sık tüketilen tatlı ‘abhisa’, kesin olmasa da, Türk lokumunun kökeni olarak bilinir. Lokum, ilk olarak ‘’boğazını rahatlatmak’’ anlamına gelen ‘’rahat ul-hulküm’’ olarak anılır, ama zamanla ‘’rahat bir zevk’’ haline gelir. Son olarak, modern Türkçe’de ‘lokum’ olarak adlandırılır.

Anadolu’da tanınması 15. yüzyılda başlar ve 17. yüzyılda doruk noktasına ulaşır. 18. yüzyılda ise çeşitli gezginlerin Avrupa’ya lokum götürmesiyle ‘’Türk Lokumu’’ olarak tanınmaya ve tanıtılmaya başlanır. Bu sayede sınırları aşarak Avrupa’da da popülerlik kazanır. Osmanlı Devleti’ndeki ilk seri üretim 1777 yılında başlar. İlk olarak bal, şurup ve unla karıştırılan lokum daha sonra nişasta ve rafine şekerin icadı ile yavaş yavaş bugünkü halini alır.

Lokum, tüm dünyada tanınan bir lezzet 

Lokum tüm dünyada Türkiye denince ilk akla gelen lezzetlerden biridir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelebilmiş tatlardan biri olan lokum günümüzde genellikle özel günlerde misafirlere ikram edilir halde karşımıza çıkıyor ama sevenleri için lokum yemenin yeri ya da zamanı yok. Özellikle kahvenin yanına çok yakışan lokumu yemenizi tavsiye ederiz. 

Lokumun en önemli özelliği esnekliği 

Lokumun en önemli özelliği hassaslığı ve esnekliğidir. İyi yapılmış usta işi bir lokum, üzerine basıldığı zaman adeta bir plastik ya da sünger gibi genişlemeli ve üzerindeki malzemeler ellere yapışmadan orijinal şekline dönmelidir. Nişasta nedeniyle oluşan peptizasyon, lokumun diğer önemli özellikleri olan saydamlık ve parlaklığı sağlar. Öte yandan, pişirme teknikleri de bir türden diğerine farklılık gösterir. Lokum diğer ülkelerden gelen yoğun talepleri dikkate alırsak Türkiye’nin ve Türk mutfağının önemli bir temsili halindedir.

Lokumun faydaları 

Lokumun faydaları aslında saymakla bitmez. Ama içerisinde kullanılan malzeme ve onların oranlarına göre besin değerlerinin değiştiği tahmin edilebilir. Ancak hepsi baz alınarak elde edilen ortalama değerler vardır. Buna göre; 100 gram lokumda 89.28 gram karbonhidrat, 0.12 protein, 0.19 gram yağ, 0 gram lif, 0 gram kolesterol, 19 mg potasyum 5 mg kalsiyum ve 0.1 mg demir bulunur.

Bademcik iltihabının önlenmesi ya da azaltılmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan karbonhidratlar, böbrek hastalıklarını önlemede ya da iyileştirmede yardımcı olur. Deri üstümüzde meydana gelen çeşitli yaralar için de muazzam bir şifa kaynağıdır.

Her şeyin fazlası zarar 

Her şeyin fazlası zarardır. Haliyle lokumun fazlası da bünyede ciddi sorunlara yol açabilir. Lokum her ne kadar sağlıklı bir gıda da olsa içerisindeki karbonhidrat, nişasta ve şekerin fazla tüketimi hastalıklara yol açabilir. Bu bileşenlerin neden olabileceği hazımsızlık karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bu da ek olarak kilo alımına yol açar. Bu nedenle lokumun tadını çıkarın ancak aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Evde lokum yapılır mı? 

Şekercilerde ve tatlıcılarda satılan lokumlar genellikle sadece şeker ve aromadan oluşuyor. Ancak aslında lokumun güzeli sütle olur. Siz de evde lokum yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan birkaç temel malzeme var. Bu malzemeler şöyle: 1 litre süt, 1,5 su bardağı şeker, 2 su bardağı un, 100 gram tereyağı, 2 paket vanilya. Tabi sade lokum yapmak yerine farklı tatlarda lokum yapmak isterseniz hazırladığınız malzemelerin içerisine farklı malzemeler katabilirsiniz. 

Lokumun Yapılışı 

Un, süt ve şekeri derin bir tencerede muhallebi gibi sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. Kaynayan karışımı ocaktan alıp içine tereyağı ve vanilya ekleyin. Mikser yardımıyla 10 dakika çırpın.

Karışımı bir tepsiye dökün. Bir kaşık ya da spatula yardımıyla her tarafı eşit olacak şekilde düzleştirin. Buzdolabına kaldırarak soğuyup sertleşmesi için bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız lokumları kare kare kesip köşelerinin sivriliğinin gitmesi için elinizle hafifçe yuvarlayın. Yuvarladığınız lokumları servis tabağına alıp üzerine Hindistan cevizi, fındık veya ceviz serpin. Şimdiden afiyet olsun. İyi bayramlar. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2019 Ticari Hayat