MENÜ
Ankara -3°
Ticari Hayat
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CENNETTEN GELEN TATLAR
Esra YAZDIÇ DEMİR
YAZARLAR
26 Aralık 2017 Salı

CENNETTEN GELEN TATLAR

Bizim memleket Aydın.
Pek severim.
Oralarda sokaklar meyve kokar.
İncir, turunç ve palmiye ağaçlarına bakmaya doyamazsınız.
Sadece ağacı mı, insanı da dili de renklidir.


Televizyon dizilerindeki gibi her Egeli cümlenin sonuna bir GARİ takıvermez.
Ege şivesini merak ederseniz pazarlara gideceksiniz. Özellikle de Aydın pazarlarına.
Sebzeleri gibi parlak ve gergin ciltli teyzeler “Hundan verem bak bunlar tezecik. Domatislerim, badılcanlarım kendi mahsulüm” dedi miydi, oh mis gibi memleketimin kokusunu çek içine.
Merak etme arada GARİnin en coşkulusuna da rastlarsın.
Velhasıl kelam herkesin memleketi, ailesi kendine güzel. Sonuçta bizim memleket Aydın. Pek severim...


Şimdi mevzu bahis Aydın’da geçince coştum.
Konumuz, daha doğrusu konumuzun kahramanları SEMRA ve GİZEM ÜNAL.
Bazılarının tarihe not bırakması için ille de savaş meydanlarında yer alması, siyasi bir ünvanının olması ya da müthiş bir icada imza atması gerekmiyor.


Tarihe ve hayata not düşmek için elindeki ürüne herkesten farklı bakmak yetiyor.
Bahsedeceğim anne kız, Aydın’ın altını bilinen incire hepimizden başka baktılar.
Girişimciliğin lezzetiyle bizleri şaşırttılar.
İncirden cips yaptılar.
Nasıl mı?


Her şey, Semra Hanım’ın satamadıkları taze incirleri değerlendirmek istemesiyle başlıyor
Aydın’ın Kuyucak ilçesinde yaşayan Semra Ünal ve ailesi, çiftçilikle uğraşan ve incir üreticiliğiyle geçimlerini sağlayan bir aile. Üç çocuk annesi Semra Hanım’ın eşi yol kenarında bir tezgahta taze incir satıyor. Ancak satılamayan taze incirler ne yazık ki bir süre sonra bozulup ziyan oluyor.
Aile bu konudan muzdarip.
Fikir de tam buradan çıkıyor.


Semra Hanım, satılamayan incirleri bozulmasınlar diye incecik dilimleyerek kurutmaya başlıyor. Birkaç farklı deneme sonunda incir dilimlerini çıtır çıtır yapan enfes bir yöntem buluyor ve bu yöntemle hazırladığı incirlere “İNCİR CİPSİ” adını veriyor.
İncir cipslerinin ünü evin sınırlarını aşınca, Semra Hanım harekete geçiyor...
Bunu bir iş haline getirmeye karar veren Semra Hanım, üniversitede okuyan kızının da desteğiyle nefis bir işe imza atıyor.


Gizem, “Cennetten Gelen Tatlar” ismiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Genç Çiftçi Projesi’ne başvuruyor ve 30 bin liralık bir hibe almaya hak kazanıyorlar.
Beklediklerinden çok daha fazla ilgi gören bu azimli girişimciler, geçtiğimiz yıl yaklaşık 400 kilogram incir cipsi sattı.
Şimdi zannetmeyin ki bu anne kız sadece taze incirleri bozulmaktan koruyor ve kendilerine yeni bir geçim kapısı sağlıyor.


Bu iki güzel kadın, aynı zamanda köydeki diğer kadınlar için yepyeni bir geçim kapısı yaratmış oldular. Çünkü onlarla birlikte artık köydeki diğer kadınlar da incir kurutuyor.
Mevlana’nın, “Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez” sözü bu anne kız için biçilmiş kaftan.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 nezihe küllü
 26 Aralık 2017 Salı 13:15
yaz?lar?n? zevkle okuyorum y?re?ine kalemine sa?l?k can?m
 UÄŸur Sakarya
 26 Aralık 2017 Salı 10:59
Kalemine sa?l?k esrac?m
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2019 Ticari Hayat